de bladeren sterven toch wel in een hoog tempo een voor een af. Daarom vroeg ik me af of je al iets gevonden hebt wat betreft de Dendrobium 'Emma-type'. De bloemen waren iig wit. Ze leken in mijn ogen wel wat op die van de Dendrobium Nobilens (?oid). In ieder geval bedankt voor de moeite, groeten van Rinske
Nou, ik heb eea gevonden. Dendrobium Emma-type is een hybride van de botanische Dendrobium phalaenopsis. De plant heet zo vanwege de gelijkenis met de bloemen van de welbekende Phalaenopsis. Wat mij direct opvalt wanneer ik de cultuur van deze plant bekijk is dat deze warmteminnend is. In een van je vorige berichten las ik dat het 's nachts zo'n 14oC op je kamer werd, dat lijkt me eerlijk gezegd aan de koude kant voor deze warmte-liefhebber.
Het feit dat de bladeren van je Dendrobium afvallen deed me in eerste instantie denken aan een van de vele bladverliezende Dendrobium soorten, maar Dendrobium Emma-type zou dat zeker niet moeten doen. Ik ben eigenlijk erg benieuwd naar de eigenschappen van het substraat want je beschreef ook dat je het idee had dat dit veel te nat bleef. Nadat je dit geconstateerd had was je minder water gaan geven, klopt dit? Kijk, het kan natuurlijk zo zijn dat in de tijd dat je nog teveel water gaf, de wortels zijn gaan rotten en dat dat niet hersteld is en dat daardoor je plant nu uitdrogingsverschijnselen heeft. Het is trouwens logisch dat de plant niet in de winter groeit, dat doet ze vanaf het voorjaar.
Wat je even moet controleren is hoe vast de plant nog in het substraat zit. Dit is een indicatie over de hoeveelheid levensvatbare wortels die nog aanwezig zijn. Wanneer de plant haast geen wortels meer over zou hebben en verder de bulben nog doorvoed zijn, kunnen we nog proberen de plant op te peppen.
Ik hoor graag je bevindingen en ik hoop dat we er uit zullen komen!
Okee, dit is de situatie nu: de plant zit nog erg vast in het substraat. Ik merkte nu dat dit totaal was uitgedroogd en heb toch maar weer wat water gegeven. Vorige keer heb ik dat overigens ook gedaan toen het blad een beetje begon te schrompelen en dat hielp niets. Volgens mij is het dus geen kwestie van uitdroging. De reden dat ik zolang geen water heb gegeven, is dat het vorige keer juist na het water geven begon te gebeuren. Het substraat, een soort bark met aarde, is op de bovenkant wat wittig. Verder liggen er zeker drie grote wortels bovenop. Die zijn een beetje bruin-wittig. Bij een paar zie ik dat ze wat donkerder bruin zijn en een beetje 'sponzig', die zijn misschien rot? Het is geen enorm opvallend verschil. Misschien heb ik gewoon aan het begin teveel water gegeven en daardoor de wortels bovenop beschadigd? Momenteel heb ik hier geen bark, maar wel speciale orchideeenpotgrond liggen. Is het de moeite om te verpotten? En horen die wortels wittig te zijn en bovenop te liggen? Het kan ook gewoon echt een temperatuurprobleem zijn. Hoe warm moet het zijn voor een D. Emma-type? Hier is het meestal overdag zo'n twintig graden.
Beste Tim, heel erg bedankt voor je moeite, en ik hoop dat je hier weer iets meer aan hebt.
Ik ben ook in het bezit van een dendrobium phal. had het probleem in het begin ook, ieder blad werd geel, maar in het groot warenhuis waar ik ze had gekocht had ze heel veel water gekregen, en ik ook nog maar een leek gaf dus ook een maal per week water bij, wat juist verkeerd bleek, ik heb ze toen volledig uit de pot gehaald en nieuwe bark gegeven half orchideeen grond half middelmaat bark die van intratuin kwam plus dat ik gestopt ben met iedere week water te geven om de 10 a 13 dagen krijgt ze een half kopje regenwater, en ze staat ook niet op een eilandje om vocht te vermijden op dit moment staan de bladeren er heel goed bij en geen enkel geel blad meer de dunne witte wortels steken buiten de pot en ik merk nieuwe groei wat normaal is, temperatuur is rond de 20 graden thuis met s'nachts enkele graadjes minder, ik heb wel gehoord dat men ze het beste een droog periode moet geven wil men ze terug in bloei krijgen, en wanneer ik voeding moet bijgeven weet ik ook nog niet ik geef om de 3 a 4 weken wat bij, mischien dat je hier wat aan hebt of dat je antwoorden weet, of mischien een vraagje voor Tim of Jan
Dankjewel Martine! Ik heb mijn orchidee nu net verpot, de wortels waren inderdaad hartstikke vochtig. Goed dat ik jouw tip op tijd kreeg! Weet jij of ik beter nu meteen wat water kan geven of over tien dagen pas? Want ik ben bang dat ie meteen weer te nat wordt. Had ik de wortels trouwens moeten laten 'drogen'? Ik had niet zo veel tijd...
Het beste is nu voor een drietal weken geen water te geven, wel besproeide ik de oppervlakte bovenop om de 5 dagen met LICHTJES wat regenwater, als je na de drie weken het watergeven hervat moet je langzaam aan beginnen half kopje om de 10 a 14 dagen blijkt hier meer dan voldoende te zijn, ook even voeding achterwege laten en warm zetten, de wortels had je kunnen afspoelen maar ik heb dat ook niet gedaan, ik heb ze gewoon in droge bark gezet,maar ook niet boven een warmte bron en gelijk ik normaal doe op een eilandje zetten voor een vochtige omgeving heb ik ook even achterwege gelaten.Moest het je intereseren 26 februari is er een orchideeen verpot dag bij Intratuin alleszins hier in Weert toch wilde daar eens naar toe gaan, daar we van Belgisch Limburg zijn, en op 18 19 20maart is er een tentoonstelling in Helmond Europatuin maar deze laatste datum zou je eens moeten opzoeken want weet niet als het de juiste zijn. Ik heb de wortels niet laten drogen.
Ik ben heb met Martine eens, wat betreft het watergeven. Kijk wel uit voor uitdrogingsverschijnselen en mochten die zich voordoen, geef dan tijdig water!
Ik wil toch nog even reageren op het volgende: ik heb begrepen dat je je plant in barg met orchid.aarde verpot hebt..Ik adviseer je om uitsluitend bark te gebruiken. Deze is goed waterdoorlatend,terwijl orch.grond dat juist niet is,waardoor op den duur wortelrot kan optreden en de orchid.dood gaat.
Bij het verpotten van de zygo kan je wel wat orchi.grond gebruiken. Sukses ermee!!