We moeten een opdracht voor school maken, over schimmels. Wij hadden als idee te gaan onderzoeken hoe orchideeën samenleven met schimmels. Daarvoor willen we 3 orchideeën laten groeien met schimmels in het grondmengsel, en 3 zonder schimmels, en dan kijken welke er het beste opkomen. Nu hebben we een paar vragen. Zo zouden we willen weten wat het beste grondmengsel voor de orchidee is, en hoe we deze moeten zaaien, hoe diep de zaadjes moeten, waar we deze kunnen krijgen, welke schimmels we moeten gebruiken etc. Alle hulp zou zeer gewaardeerd zijn!
Ten eerste vind ik het mooi dat jullie de weg naar ons forum hebben gevonden. Normaal bespreken we hier voornamelijk kweekaspecten van orchideeën, maar zulke leuke dingen als jullie opdracht voor school zijn natuurlijk ook van harte welkom. Omdat ik zelf op een biochemisch laboratorium werkzaam ben had ik jullie graag advies gegeven over de opzet van jullie experiment maar het is iets gecompliceereder dan jullie je voorstellen, denk ik
Orchideeën leven alleen samen met schimmels in het stadium dat de zaden aan het kiemen zijn en nog niet de beschikking over eigen chlorophyl hebben. Orchideeënzaden hebben, in tegensteling tot veel andere zaden, geen reservevoedsel (zoals zetmeel) van de moederplant meegekregen en zijn dus afhankelijk van de dissimilerende capaciteiten van schimmels. Naar mijn weten is er nog maar zeer weinig bekend over welke schimmelsoort voor welke orchidee geschikt is.
Orchideeënzaad is wel verkrijgbaar, maar alleen bij gespecialiseerde vermeerderings-laboratoria of bij een hobbykweker die toevallig een zaaddoos heeft gekregen op een plant (orchideeën-zaden zijn microscopisch klein en er bevinden zich vele duizenden in een zaaddoos). Orchideeën worden voor de bloemenindustrie wel gezaaid maar dan niet met de bijbehorende schimmels maar in vitro in reageerbuizen met agar-agar die glucose als koolstofbron bevat welke de zaden zonder tussenkomst van de schimmel direct kunnen opnemen en gebruiken voor hun groei. Daarnaast duurt de groei van een orchideeënzaad behoorlijk lang. De meeste zaailingen zijn na 1 jaar pas enkele centimeters hoog.
Zoals jullie kunnen lezen is het niet bepaald eenvoudig om orchideeën te zaaien en is het zeer moeilijk om orchideeën-zaden zomaar in een grondmengsel te zaaien zonder de juiste schimmel (die dus zeer specifiek kan zijn per plant). Ik wil jullie niet ontmoedigen, maar het probleem voor jullie zit in het feit dat er maar zeer weinig bekend is over de schimmelsoorten en condities die specifiek betrokken zijn bij het kiemen van orchideeën-zaden en dat orchideeënzaailingen heel langzaam groeien. Het zomaar zaaien van orchideeën-zaden in een grondmengsel zou dus meer een "op goed geluk"-experiment zijn dan dat ik persoonlijk denk dat het gaat werken.
Hoe lang hebben jullie de tijd voor deze opdracht en staat deze al vast of mogen jullie ook andere schimmel-gerelateerde opdrachten doen?
Wanneer jullie nog hulp nodig hebben hoor ik het wel!
Ten eerste bedankt voor uw reactie en uw hulp. We dachten eraan om langs te gaan bij een orchideeënkwekerij in de buurt, en dan vragen of we misschien wat schimmels (we hebben hun ook geïntervieuwd) die ze van de moederplant extraheren mochten hebben, en wat zaadjes, en wat grondmengsel, en of ze anders tips hadden hoe we dat grondmengsel zelf konden maken.
Dat het een jaar duurt totdat de bloemen een paar cm. groot zijn is geen probleem, aangezien een paar milimeter al genoeg is, en we hadden gelezen dat dat al na 3 maanden zichtbaar was. We hebben nog een paar maanden de tijd, tot het einde van het schooljaar geloof ik. Andere schimmel gerelateerde experimenten zouden ook kunnen, maar dan alleen als deze echt niet anders kan, aangezien we al een werkplan, hypothese etc etc hebben gemaakt.
Hebben ze in dat interview al aangegeven dat ze schimmel kunnen extraheren?! Voor zover mijn kennis reikt leven orchideeën voor de rest van hun leven niet in symbiose met schimmels, maar als jullie via deze kweker eea kunnen regelen en hij er vast van overtuigd is dat het moet lukken is het natuurlijk de moeite waard. Nogmaals, niet om jullie te ontmoedigen maar ik geef het niet veel kans op succes. Kweekt de kweker met wie jullie contact hebben gehad ook orchideeën op uit zaailingen of doet hij aan andere manieren van vermeerdering?
Denk in ieder geval aan parameters als temperatuur, luchtvochtigheid en licht bij het zaaien. Deze zijn waarschijnlijk sterk afhankelijk van de soort die jullie van plan zijn te zaaien (ik neem aan dat dit afhangt van het aanbod van de kweker).
Succes ermee en als jullie nog meer ideeën willen uitwisselen kun je uiteraard hier terrecht!