Hallo, toen mijn eerste "phal" al zijn bloemen had verloren, heb ik netjes de bloemstengel boven het derde oog afgeknipt en deze stengel in een glas water gezet. Nu na ongeveer twee maanden krijgt deze stengel zijscheuten en een klein bloemknopje.
Ik weet nog maar heel weinig van orchideeën en vraag me af of dit de normale gang van zaken is en of het de moeite loont deze stengel in een pot te zetten met grond en boomschors in de hoop hem te kunnen opkweken?
Het is bekend dat Phalaenopsis bloemstengels vrij lang op water houden. Maar ik heb er eerlijk gezegd nog niet van gehoord dat de stengel na de bloei gaat doorgroeien. Het is niet mogelijk om op deze manier een nieuwe plant te kweken door hem in orchideeën-substraat te zetten. De stengel zou snel uitdrogen. Wat wel een mogelijkheid is is om te kijken of wat jij "zijscheuten" noemt gaat uitgroeien tot een jong plantje (een keiki wordt dat ook wel genoemd). Die zou je dan tzt kunnen oppotten. Geef je de stengel ook voeding? Als je dit wilt proberen is het wel aan te raden om een zeer kleine hoeveelheid voeding aan het water toe te voegen en die na 1 dag weer met vers water te verwijderen (om bacteriegroei (en dus rot) tegen te gaan). Dit is echter een groot experiment waar je gewoon van moet proberen te leren!
Het zo zeker mooi zijn als het is gelukt, maar een algemen methode om Phalaenopsis te vermeerden zal dit nooit worden. Het ontstaan van een keiki (zijscheut zie plant wordt) is namelijk een nogal toevallige gebeurtenis.
Wordt hier nu bedoeld, met afgeknipte stengel, de uitgebloeide stengel??? Dus waar al bloemen hebben aangezeten??? En dan die weer gewoon in het water zetten??? l dat zo is, dan moet er toch nog wat hebben gezeten wat tot een knopje gevormd is.