Al vanaf dat ik orchideeën heb staan, lees ik op internet verschillende meningen over het knippen van phalaenopsissen als deze zijn uitgebloeid.
Een veel gehoord verhaal is de bloemstengel afknippen boven het 3e oog, maar ook veel mensen spreken van helemaal wegknippen en sommige weer van helemaal niet knippen.
Nu vroeg ik mij af, welke manieren worden hier veel gebruikt? Is er ook nog veel verschil tussen phalaenopissen zelf, bijv. hybride of niet?
Het heeft even geduurt, maar dan nu toch een antwoord: Een hele tijd geleden heb ik over dit veelbesproken onderwerp al eens uitleg gegeven op ons forum en de letterlijke tekst was toen de volgende:
Beste mede Orchidofielen:,
Omdat er regelmatig vragen worden gesteld over het snoeien van de oude bloemstengel van Phalaenopsis planten wil ik hier even een en ander duidelijk maken over deze handeling.
Veel mensen nemen dit erg serieus en zijn bang om de plant te verliezen. Begrijp het niet verkeerd, dit snoeien is op geen manier te vergelijken met het snoeien van een struikachtige heester in uw tuin. Het betreft hier een bloemstengel die toch vroeg of laat het loodje zal leggen. Dus of u de gehele stengel nu afknipt of een deel laat staan, over de gezondheid van de plant hoeft u zich geen zorgen te maken.
In veel boeken ziet u kreten staan als: boven het 3e oog afsnoeien, boven het 2e oog afsnoeien, boven het 1e oog afsnoeien etc etc etc en vervolgens zie je door de bomen het bos niet meer (of door de stengels door orchideeën natuurljk...). Het volgende probleem wordt dan: is dat dan van boven of van onder gerekend? Al die boeken bedoelen dat van onder gerekend.
De ogen die bedoeld worden zijn in feite okseltjes met een schutblaadje waaronder zich een kiem bevindt die weer kan uitgroeien tot een bloemstengel (maak zo'n oksel maar eens open dan zult u het zien!). Nu komt dus de truc: als de stengel is uitgebloeit en je doet helemaal niets aan de stengel dan gaat hij of dood of hij blijft (deels) groen. Als dat het geval is kun je 3 dingen doen.....helemaal niets....je knipt het ding helemaal af omdat je het zat bent.....of je knipt hem deels af als het een ontzettend vertakt gedrocht is geworden.....
Wanneer je hebt besloten om de oude stengel te laten staan wil je natuurlijk wel een beetje goed ogende plant en dat is nu exact de reden waarom er gesnoeid wordt. De gemiddelde lengte tussen 2 ogen is zo'n 15 cm. Snoei je de stengel dus boven het derde oog af dan heb je ongeveer 30 cm stengel over...en dat ziet mooi uit als de plant mocht besluiten nog iets met de stengel te doen....ook zal een langer stuk stengel minder snel geneigd zijn uitte drogen en dus zal de kans op succes ook groter zijn.
Het kan trouwens goed zijn dat er een half jaar helemaal niets gebeurt en ineens groeit er uit zo'n oog weer een stengel en heb je dus geluk. Ik heb bijvoorbeeld al anderhalf jaar een Phalaenopsis staan met 3 stengels waar iedere keer om de beurt wel ergens een oogje uitloopt. Als ik de stengel zat ben dan gaat ie eruit en komt er wel weer ergens vanuit de basis van de plant iets nieuws. Het is trouwens helemaal niet slecht voor de plant om eens alle stengels eruit te knippen hoor....zo kan de plant zijn energie ook eens wenden aan het maken van nieuwe bladeren etc die natuurlijk onmisbaar zijn voor het verkrijgen van bloemen en het houden van een gezonde plant.
Dus het komt erop neer dat het eigenlijk niet heel veel uitmaakt wat u doet, het hangt er vanaf hoe u de plant graag ziet en er mee om wenst te gaan.
Dit is wellicht een interessant onderwerp om over door te discussiëren omdat er misschien mensen zijn die andere ervaringen of tips hebben. Ik nodig jullie dan ook graag uit om hierop te reageren en een ste kijken hoe andere mensen dit aanpakken.
Tim
Of Note: In de tijd dat dit ondewerp op het forum stond (zie pagina 7 van het forum) was er ook een poll waaruit blijkt dat de meeste mensen hun Phalaenopsis boven het 3e oog afknippen.
Toch is er wel verschil. In hoofdlijn zijn er vier types phalaenopsis die toch ieder weer verschillend terug geknipt worden. A. Phal. met twee horentjes op bloemlip: tot boven 3e oog afknippen. B. Phal. bont zonder horentjes op bloemlip: gehele steel weg knippen. c. Phal. doordragend lage vorm met kleine bloemrank 4 a 5 bloementjes: niet weg of terug knippen, pas geheel weg knippen als plant geheel geen bloemen meer geeft. Want groeien iedere keer weer nieuwe ranken op oude bloemsteel. D. Phal. mini na bloei bloemsteel geheel weg knippen.