Kunt u mij vertellen welke samnstelling de grond voor orchideen moet zijn en er heeft zich op een van de scheuten een compleet nieuw plantje ontwikkeld met een handvol luchtwortels. Hoe kan ik deze er af halen zonder dat het doodgaat? Vriendelijke groet, Carel Langendijk
Wat betreft de samenstelling van de grond voor orchideeen, is de beantwoording van jouw vraag afhankelijk van de soort orchidee. Geef me een exacte beschrijving van je orchidee, dan kan ik je vraag mogelijk beantwoorden.
De meeste orchideeen staan in barg(dennenschors).
Of je de scheuten eraf kan halen is ook nog maar de vraag (zie boven).
Bedankt voor de snelle reactie, mijn orchidee is lila/paars en niet te groot van bloem. Heeft verschillende ranken waaraan meerdere bloemen enkele maanden hebben staan bloeien. Op een van de ranken heeft zich een nieuwe plant ontwikkeld. Het blad is ovaal, breed en kort.
Een andere is grootbloemig en prachtig wit. Deze plant heeft al sinds vorig jaar november bloemen en lijkt maar door te gaan. Ook nu heeft hij weer drie nieuwe scheuten met wel dertig knoppen. Moet ik hier de oude scheuten uit halen? Bij deze is het blad langer en slanker maar ook ovaal van vorm. Deze planten hield ik over nadat ze waren uitgebloeid en ik ze een rustperiode gunde op de zolder boven mijn garage. Puur geluk zal ik maar zeggen. Wie weet heb jij er iets zinnigs over te zeggen.
Ik denk dat je het hebt5 over phaleanopsissen. Het nieuwe plantje aan het eind van de bloemtak noemt men een "keiki".
Knip of snijdt het af en plant het in een klein plastic potje in fijne barg. Het zal zeker gaan groeien. Op de groei verpotten in een grotere pot en grovere barg. We spreken niet over orch.grond, maar over "substraat" (meestal dennenschors).
Beste Carel, ik hoop dat ik je weer wat wijzer heb kunnen maken.
Ik wens je fijne kerstdagen en een in alle opzichten voorspoedig 2004 (en veel orch.plezier)